Tomten

Varje sommar var vi åtminstone en vecka i farmor och farfars sommarstuga i Småland. Ett litet rött hus med vita knutar, utedass och brunn. En riktig sommarstuga med andra ord. Det var jobbigt att åka dit, 40 mil när man är liten känns ungefär som 100. Eller 1000. Hur långt som helst. När man äntligen kom fram var det som att man rest i flera dagar.

Det första vi gjorde var inte att bada, eller att spela tennis eller kanske ligga i hängmattan. Nej, det första i gjorde var att ta fram tomten. Vårt sommarställe hade nämligen en egen tomte som stod på en sten vid det lilla huset bredvid huvudbyggnaden. Där stod han och vaktade, till exempel så att vi skulle kunna springa till dasset på natten, eller så att inga rådjur åt upp farmors blommor. Tomten höll även i en liten röd hink.

Den skulle alltid vara vattenfylld så att han skulle kunna dricka om han var törstig. Hade farmor och farfar kommit dit innan oss och inte fyllt på vatten i tomtens hink blev vi upprörda. Stackars tomten. Tänk själv, att stå upp i solen hela dagarna och inte få dricka något.

När jag i lördags kom till stugan med Magistern tog jag fram tomten. Att fylla på vatten i hinken har jag slutat med, men han åker ändå alltid fram. Han ska stå där, annars blir det inte sommar.

Det som är så häftigt med just vår tomte är att han roar sig med diverse grejer när han tror att ingen ser. Han är nästan som den där trädgårdstomten som reser runt i världen och besöker olika kända platser. Men, jag lyckades få honom på bild när han trodde att han var obevakad. Han är riktigt busig, vår lilla tomte.

Softar i hängmattan

Bjuder hästen på vatten

Luftar däcken på Skolfrökens farbrors bil


Vart skulle du åka om du var en trädgårdstomte?
New York
Gullaskruv
Paris
Balebo
Sydney
Ålem
Free polls from Pollhost.com


Annonser

One thought on “Tomten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s