Betygsätta lärare?

Svt:s nyhetspanel diskuterar precis Ilmar Reepalus förslag att låta elever betygsätta sina lärare. Göran Hägg tycker förslaget är befängt medan Maria Abrahamsson tyckte det var ett rätt bra förslag.

Jag fattar inte riktigt hur man kan tro att det skulle fungera.. Ska mina elever få betygsätta mig alltså… Utifrån vilka mål? Och blir det ett samtal kring målen först så att eleverna uppfattar målen på samma sätt? Ska de sätta betygen före eller efter jag har gett dem deras betyg?

Maria Abrahamsson och Stig Malm verkade i inslaget nyss tro att detta skulle leda till färre dåliga lärare i skolan. Men vad är en dålig lärare då undrar jag? Är det en lärare som ger låga betyg? För, ursäkta mig, men elevernas betyg kommer i stor utsträckning påverka det betyg de skulle ge sin lärare. När jag gick på gymnasiet hade vi en galen tant i kursen Affärsengelska (en kurs jag verkligen använder, jag skickar så många affärsbrev 😉 ) och hon lärde oss absolut ingenting. Varenda lektion satt vi bara och frågade henne om hur det var att jobba som sekreterare (hon hade gjort det förut och älskade att få den frågan) och så skrev vi lappar till varandra. Inte ett kursmål uppfylldes. Men hela klassen fick MVG. Det är helt befängt, och i dag kan jag ju förstå att detta inte var en bra lärare. Hon hade ju ingen koll på varför hon var där. Men då, när vi var sjutton, tyckte ju vi att hon var toppen! Vi behövde ju inte anstränga oss alls! Inte hade vi gett henne IG då heller!

För övrigt fattar jag inte vad betygen på lärarna skulle tillföra. Jättemånga lärare utför ju kontinuerligt utvärderingar av sina kurser och sitt lärarskap, eller hur? Där kan ju eleverna redan uttrycka sina åsikter om hur läraren fungerar i klassen och vad han/hon behöver förvättra och förändra. Och jag får besök varje år av min rektor som sitter med på lektioner och får sig en uppfattning om hur jag fungerar.

Och vad skulle det innebära om man fick dåliga betyg av sina elever? Skulle man bli IG-varnad av rektorn då? Fniss… Nä, det där med betyg tror jag inte på.

Annonser

11 tankar om “Betygsätta lärare?

 1. Håller med, idén är helt befäng! Som du säger, utifrån vilka kriterier. Om man ger tonåringarna godis först och sen ber dem betygsätta en får man nog ett högt betyg.

 2. Nej, jag instämmer med dig. Inte för att idiotförklara alla skolungdomar men faktum kvarstår att man är alldeles för lättpåverkad i den åldern och har svårt att se förbi tex sin egen undermåliga insats utan väljer med stor sannolikhet att ta ut den på läraren.

  Dock så tycker jag att det är alldeles på tok för svårt att just komma till rätta med en lärare som hon i affärsengelska. Man får hoppas att de flesta rektorer tar sitt ansvar som din verakr göra och sitter med på lektionerna och ser hurd et går till.

  Kram

 3. Är det meningen att det ska vara ett betyg i form av en siffra eller en bokstav eller ska de skriva mer ett omdöme av läraren? Om de nu vill genomföra det så kan just ett omdöme där de måste beskriva läraren bli mindre godtyckligt.

 4. Jag håller inte riktigt med.
  Precis som alla andra borde lärare ”betygsättas”. Men att vara fast i IG, MVG, etc är så typiskt skolvärden.
  Klart att en lärares ”kunder”, eleverna, måste kunna på ett organiserat sätt kunna lämna omdömen.

 5. Jag som nu går mitt sista år på gymnasiet tycker abslut att eleverna på något sätt måste kunna bedömma lärarna. Håller med om att det nog inte skulle fungerara med ett rent bokstavs- eller sifferbetyg, men att ALLA lärare delar ut utvärdeningslappar borde vara ett krav. Dessa ska ta upp olika områden,där läraren och kursen som helhet tas upp. Dessa lappar ska sedan samlas in, sammanställas och läsas av både läraren och rektorn. Jag har haft allt för många lärare som är jätte trevliga som personer, men som är värdelösa på att lära ut. Detta måste uppmärkasammas av den aktuelle läraren och av skolledningen så att förändringar kan göras. Det blev visst långt det här… Tack för en mycket trevlig blogg!

 6. Nä detta är helt befängt! För visst är det som du skriver, inte är det nödvändigtvis de bästa lärarna som skulle kamma hem högsta betygen från en grupp tonåringar. Självklart är elevernas åsikter viktiga och ska tas tillvara på, men inte på detta sätt! Och så pratas det om att höja statusen på läraryrken. ATt bli betygsatt av kids ger ju ingen pondus direkt.

 7. Jag håller med dig Skolfröken, tycker att idéen är helt befängd. Däremot borde alla lärare låta sina elever utvärdera dem – det skulle jag kunna tänka mig som ett krav från Skolverkets sida. Men att betygssätta? Näääh!

 8. Mrs P- ja, det känns ju onekligen så!

  Snäckan- Ja, det är bra med auskultationer tycker jag. Dessutom har ju rektorn koll på sin skola då också, han/hon vet vad som händer!

  Anna- ja, jag vet inte. Och ska skolorna få beställa själva eller?

  Bengt- Jag har svårt att se eleverna som kunder, den liknelsen tycker jag inte funkar. För övrigt tror jag att de allra flesta elever redan idag kan lämna omdömen på sina lärare i form av utvärderingar och mentorssamtal.

  Emma- Ditt förslag är bra, och jag tror att det faktiskt går till så på många skolor. Jag har bara jobbat på skolor där det görs.

  Sen är det faktiskt så att det inte bara är läraren som är ansvarig för elevens utbildning- eleven själv har också ett stort ansvar, och det tror jag att gymnasieelever inte alltid är mogna nog att förstå. Skulle elever sätta betyg på sina lärare skulle nog många ha svårt att skilja på läraren, det betyg eleven fått, och hur detta hör ihop med elevens prestation och engagemang.

  Fatima- Nej, som lärare verkar man vara helt värdelös om man får tro politikerna och media…. Inte speciellt uppmuntrande.

  Miia- Ja, det är ju jättevärdefullt att få en utvärdering av sina elever, hur ska man annars kunna förbättra sin undervisning och sitt lärande, och hur ska annars eleverna få vara med och tycka till om hur kursen ska utformas?

 9. Jag är så trött på att alla andra utanför skolan har så mycket åsikter om skolan. Hur skulle det där gå till? Dessutom har jag tyvärr inte så höga tankar om elever. Det är ytterst få som är mogna nog att fixa en betygssättning. Vi lärare får ju utbildning i det.

 10. Till Fröken Ida: Jag har barn i skolan, jag är inte utanför. Skolan är inte till för personalen utan för eleverna.
  Och om en kommun vill organisera någon form av betygsättning är det bra, mycket bättre än att eleverna hackar ihop en egen sida som bara är skitsnack om skolan. Eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s