Dagis

Vi pratar om att ställa Skolbebisen i dagiskö. Det känns ju knasigt att göra det när hon bara är sex veckor, men man måste tydligen vara ute i så god tid för att få en plats… Och vilken djungel det är…

Det som är lite dumt tycker vi är att man måste specificera stadsdel och dagis i aktuell stadsdel. Man kan ställa sig i kö i flera stadsdelar, men man kan bara välja ett dagis per stadsdel. Och hur ska man veta vilka som är bra? På Stockholms stads hemsida kan man jämföra till viss del, man kan se om dagiset har lekplats, hur många barn det är per vuxen, hur många i personalen som är utbildade, och hur stora grupperna är. Många dagis har dessutom hemsidor där man kan läsa om deras pedagogiska idé och vilka värdegrundsord de följer.

Reflexion: Undrar om mina föräldrar tog reda på vilken pedagogisk idé Grävlingen (mitt dagis) hade innan de placerade mig där.

Reflexion 2: Undrar om Grävlingen ens hade en pedagogisk idé….

En god vän arbetar på ett av Pysslingens dagis, och de verkar ha en bra pedagogik och jobbar aktivt med genus, något som vi tycker är viktigt. Men i övrigt har vi noll koll. Och vi kommer ju inte bo kvar på Kungsholmen när hon väl ska börja på dagis, så hur ska vi veta i vilken stadsdel vi ska ställa henne i kö? Hur gör folk?

TIll sist: Den gode vännen skulle mörda mig långsamt om hon läste det här inlägget eftersom jag konsekvent skriver dagis och inte förskola. Varje gång jag råkar säga dagis när vi pratar, tittar hon bedjande på mig och säger ”Föööörskola, Skolfröken. Det är viktigt för mig att skilja på det.”

Reflexion 3: Varför får man inte säga dagis längre? Får man inte säga lekis heller?

Annonser

15 thoughts on “Dagis

 1. I samband med att Läroplanen för förskolan kom 1998 bytte dagis namn till förskola. Att använda rätt namn är viktigt för att visa att det nu rör sig om en mer pedagogisk verksamhet med tydliga riktlinjer. Jag tycker att ”förskola” är statushöjande och det behövs. Förskolelärare klingar bättre än dagisfröken, och även om det verkar löjligt tror jag att det är viktigt för att höja yrkets status och på sikt lönerna.

 2. Ooj, vad många gånger man diskuterat dagis/förskola… personligen tycker jag det känns lite konstigt att säga lärare till någon som jobbar på förskolan (sånt borde jag väl egentligen inte skriva, för sånt gillar inte folk att man säger). Jag går ju lärarutbildningen nu, pluggar mot gymnasiet, har läst några kurser tillsammans med förskolelärarna och där får man verkligen akta tungan! Många diskussioner har det blivit…
  Jag förringar dock inte yrket, men det är svårt att vänja bort ”dagisfröken”! /Ida

 3. Åh, jag är likadan. Har förskollärare i min bekantskapskrets men envisas fortfarande att säga dagis. Tycker att det låter skönare på nåt sätt.

  Men jag borde väl anstränga mig…fast det känns konstigt att snacka om förskolan med en tvååring.

 4. Hanna 1- löjligt tycker jag inte. Förstår din poäng. Svårt att inte säga dagis dock, det är så invant på nåt sätt.

  Ida- nej, jag lägger inte heller någon värdering i ordet, men det är som sagt svårt att inte säga dagis.

  Hanna 2- nä, kan en tvååring ens säga förskola?

 5. Nu blev jag faktiskt lite besviken på dig som ingår i samma kår och allt som förskollärarna. Det är inte konstigt att det fortfarande kallas för dagis när folk inte orkar anstränga sig för att döpa om verksamheten (det gäller både föräldrar, andra vuxna och till och med ”dagisfröknarna” själva!).
  Börja tvinga dig själv till att kalla det för förskola och förskollärare så ska du se att det känns precis lika bra som det kändes att säga dagis.
  Du som är en så smart person borde föregå med gott exempel!

 6. Ja det kanske jag borde. Men jag förstår inte vad det är som är kränkande att det kallas för dagis? Visst kan jag förstå jag att man vill bli kallad för lärare när man har den utbildningen, men jag tror inte statusen ligger i namnet. Jag kallar mig själv för Skolfröken som bekant!

  För mig är det inga problem att ”komma ihåg” att kalla min kompis för förskollärare, men det känns på något sätt mer naturligt att kalla platsen för dagis än förskola när man talar med ett litet barn.

  Ledsen att göra dig besviken.

 7. Har också svårt att inte säga dagis men det beror mer på att folk inte förstår vad man menar. Folk utanför skolvärlden har inte det problemet tror jag utan för dem är det fortfarande bara dagis. På många ställen indelas ju fortfarande skolåren i låg-, mellan och högstadie och det har ju inte funnits på ett tag det heller. Kolla med dina lärare på förskolan hur de säger. jag jobbar år 1 – 3, men jag är inte ”lågstadiefröken”. Jag är grundskollärare!
  Nog om det! Jag föreslår att ni besöker några intressanta förskolor när ni bestämt er för vilka områden ni ska söka till. Det gör mycket att se verksamheten som den är och inte via stora ord på papper eller internet…
  Lycka till!

 8. Hm. När vi valde förskola var det viktigaste för oss att ha en liten förskola med ”alla-känner-alla-och-kan-alla-barnen”-mentalitet. Vi gick på rekommendationer och bestämde oss rätt snabbt (och så hade vi turen att få vårt förstahandsval också!). Nu bor vi i förorten och vi visste att vi skulle bo kvar och det är ju betydligt enklare än i er situation. Annars tänkte jag precis som Agneta ovan – besök några förskolor som verkar bra, promenera förbi gården och försök känn av stämningen när barn och personal är ute. Man märker rätt snabbt om de tjusiga orden och formuleringarna har någon substans i verkligheten…

 9. Vi kallar det för dagis, och det gör dom flesta i vår närhet, tom dom bekanta som jobbar på dagis. Men jag veeet att det heter förskola. Och jag vill påpeka att jag inte kallar det för dagis för att nedvärdera yrkesgruppen på något vis.

  Jag tror att det är svårt att ta till sej det ”nya” namnet mycket ligger i att man själv gick i förskola först när man var 6år. Hade dagis fått ett nytt namn som inte tidigare var använt till en annan verksamhet hade det nog varit lättare med namnbytet hos folk i allmänhet.

  Göra ”studiebesök” på olika dagis tror jag är bra för valet.

  För vår egen del var valet rätt lätt. Finns två dagis att välja på ur logistiksynpunkt. Det ena har kö på nåt år eller så.. det andra ingen märkbar kö.. vi valde det sista, dels för att kön var nästan obefintlig och dels för att alla andra jämnåriga från vår by går där. För oss kändes det viktigt att dom lär känna barn i närområdet för att ha kompisar hemmavid med. (men så bor vi ju då i en liten by och har inte tänkt att flytta härifrån, förstår att valet är svårt när man inte tänkt bo kvar och kanske inte vet var man hamnar sen)

 10. Jag brukar också säga dagis ibland men jag tror inte att det är så svårt att säga förskola. Man kommer snart in i det. Förskolorna har ju t ex börjat kalla flickornas kön för snippa så om några år är det ett normalt ord för alla. För dags vs förskola blir det nog samma sak. Jag håller med den som sa det om status. Det är ju faktiskt planerad, pedagogisk verksamhet och inte bara barnpassning. Min kompis som är förskollärare säger att ungefär 9-15 är pedagogisk verksamhet, resten är barnpassning. Sovning och ätning är ju också lärande, eller socialisering, eller vad man ska kalla det.

  Lekis finns väl inte längre dock? Det finns ju förskoleklass dvs 6-års men lekis finns väl inte längre?

  Jag tror i alla fall att ni kommer att hitta något bra till lilltjejen. Läs lite om olika pedagogiker, t ex Reggio eller ur och skur, och besök dem för att få lite känning om vad det är för folk som jobbar där. Man kan ju även byta efter ett tag i värsta fall.

 11. Jag har för mig att det är så att ordet ”snippa” nu mer r ett vedertaget ord för kvinnornas könsorgan. Det ska finnas med i SAOB.

 12. Nej man får inte säga lekis längre, numera heter det sexårsgrupp (såvida min information inte är föråldrad och de har bytt namn igen). Men jag håller fullständigt med dig. För mig kommer det alltid att heta just dagis och lekis, så blivande lärare jag är (med en mor som är just föreskolelärare). Dagis och fröken, det är vad barnen säger. De säger ju knappast ”förskolelärare kom och hjälp mig”…

 13. Fast det skulle de faktiskt säga, om de fick informationen att det är så de ska säga! Barn är ju faktiskt rätt fenomenala på att lära sig nya ord- och de flesta tvååringar kan ju säga Teletubbies (VARFÖR de nu i hela världen vet vad denna styggelse är.. Det är inte mitt fel!!), och de skulle kunna säga pedagog, lärare och förskola, om de inte hela tiden blev itutade att det heter dagis och fröken. Jag har inget emot att kallas fröken, det är för mig mindre viktigt, men dagis är förlegat, borde vara borta och finns bara kvar som ord för att vuxna vägrar lära om av en eller annan anledning.
  Jag har jobbat på dagis också, förresten. Det var en rätt stor skillnad i arbete jämfört med förskola, och det är väl det som gör att jag blir irriterad på att det ska vara så svårt att använda ett korrekt ord på den verksamhet som jag lägger ner så mycket tid på att forma..
  Hur som helst, å andra sidan, jag har ju SAGT att skolbebisen ska gå hos mig i Spånga!! 😉
  (Och jag är inte så arg som jag låter)
  (Hur har du det med snuset, förresten??)

 14. Karin

  Du som har sett det från ”insidan” kan du inte berätta lite mer om skillnaderna. Jag vet bara vad jag lärt mig på universitetet, verkligheten bujar se annorlunda ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s