Skolfröken informerar

Man hittar väldigt lite information om tvillinggraviditet tycker jag. Alla Internetsidor med kalendrar etc utgår ju från att man bara har ett barn i magen. Varje dag får jag frågor om graviditeten, hur vanligt det är med tvillingar, vilken typ jag väntar osv*. Det mesta av informationen är lånad från Svenska tvillingklubben och boken Fler än en – att vänta tvillingar. Jenny har också en toppensammanfattning och en klockren ordlista att plugga in. Hon har förresten fått sina tvillingar nu, hur söta som helst!

 • 1-3 procent av alla födslar är tvillingfödslar.
 • Av dessa är 1/3 enäggstvillingar, 1/3 tvåäggstvillingar av samma kön och 1/3 tvåäggstvillingar av olika kön.
 • Av tvillingfödslarna i Sverige är 30 procent enäggs- och 70 procent tvåäggstvillingar.
 • Tvåäggstvillingar är resultatet av att två ägg blir befruktade av varsin spermie. Dessa tvillingar blir inte mer lika än ”vanliga” syskon. De ligger i separata fosterhinnor, som består av två membran, amnion (inre membranet) och chorion (yttre membranet). De har alltid varsin moderkaka.
 • Enäggstvillingar är resultatet av att ett ägg befruktats av en spermie och att ägget sen delar sig. Beroende på när ägget delar sig kan tvillingarna bli av tre olika sorter:
 1. Om delningen sker inom tre dagar efter befruktningen, så kommer fostren att ha var sin egen moderkaka och chorion och sin egen amnion (dichoriotiska). De kommer följaktligen att se likadana ut under en ultraljudsundersökning som tvåäggstvillingar.
 2. Om delningen sker mellan fjärde och nionde dagen efter befruktningen, kommer de att dela moderkaka och chorion (det yttre membranet), men ha varsin amnion (inre membranet). Då sägs de vara monochoriotiska.  Lillstumpan och Syster Yster är just monochoriotiska men diamniotiska.
 3. Om delningen sker efter den nionde dagen, kommer tvillingarna att dela moderkaka och fosterhinnor och kallas monoamniotiska. Detta är sällsynt och sker i endast 1-2% av alla tvillinggraviditeter. Denna graviditet är den mest riskfyllda eftersom bebisarna bland annat kan trassla in sig i varandras navelsträngar.
 • Enäggstvillingar är alltid av samma kön och är väldigt lika. De har samma färg på håret och ögonen, samma kroppsform och samma blodgrupp. Allvarligt- hur sjutton ska vi kunna skilja dem åt? Jag läste om nån som hade målat en tånagel på en tvilling i typ sex månader innan hon lärde sig att se skillnad. Det lär jag behöva göra!

* En annan vanlig fråga är om våra tvillingar är riktiga. Med riktiga menar de som frågar om de är resultatet av en provrörsbefruktning (inte riktiga då tydligen!?) eller kom till på naturlig väg. Det måste vara den mest idiotiska frågan någonsin. Varför skulle det vara mindre riktigt med provrörstvillingar? Nää, det här är falska enäggstvillingar.. Knas…

Annonser

15 thoughts on “Skolfröken informerar

 1. Tack för bra information! Precis som du har jag letat informnation på nätet om tvillingar. För drygt två veckor sedan fick jag och sambon veta att vi väntar tvillingar. Det ser ut som det är enäggstvillingar just nu. Det är spännande men eftersom det är våra första barn känns det lite skrämmande också.

  • Grattis! Förstår verkligen chocken, jag var totalchockad i typ en månad 🙂 Men jag tänkte när vi precis fått veta att det hade varit bättre om vi inte hade haft barn innan, för att då har man inget att jämföra med. Vår dotter var så himla enkel när hon var nyfödd, sov hela natten och åt bra och var alltid glad osv. Så tänk nu vilken chock om vi får två kolikbarn till exempel 🙂 Men samtidigt har vi kanske vissa saker gratis, lite erfarenhet osv. Men, tror att det finns för- och nackdelar med bägge.

   Se till att ni får gå på tvillingutbildningen på SÖS om ni bor här i Stockholm. Kanske finns det även på andra orter?

 2. Min kompis med enäggstvillingar som är 5½ kan ju se skillnad på dem nu. Men det var ju lite tricky när de var små. Och en del av deras lärare och andra som de träffar kan fortfarande inte se skillnaden…
  🙂

  • Nä, det kommer onekligen att bli svårt. Jag hade skolkompisar som var enäggs. Under en period då vi umgicks en del kunde jag både se och höra skillnad, men så fort man slutade att träffas regelbundet så blev det svårare. Nu för tiden har jag ingen aning om vem som är vem 🙂

 3. Håller med om att frågan om de är ”riktiga” är idiotisk…tycker också att frågan ”var det planerat” kvalificerar sig inom den kategorin..! Varför frågar folk det???

 4. Min sambo har tvillingsystrar som fyller 12 i år, och först det senaste dryga året har det gått att se skillnad på dem. (Första gångerna jag träffade dem fick jag alltid lägga märke till hur de var klädda för att skilja dem åt *rodar*). När de var riktigt små hade den ena ett födelsemärke vid örat, det var enda skillnaden!

 5. Den där frågan om ”riktiga” är så konstig. Jag är 40 år och väntar mitt första barn. Det kom till på naturlig väg och på första försöket(villket jag självklart är oerhört tacksam för) men alla, inklusive barnmorskor och gynekolog, förutsätter att vi IVF:at. I längden blir det en smula tröttsamt att förklara att det är ett ”riktigt” barn och att vi helt enkelt inte velat ha barn förrän nu.

  • Hrattis!

   Skumt är det. Och varför tror folk att de har rätt att veta det? Och varför måste de veta det? Varför måste man sortera in allt i fack liksom… Och spelar det roll att man har haft sex eller inte, så länge ett ägg blir befruktat?

   Magisterns brorsdotter är provrörsbarn och hon är minst lika riktig som alla andra barn.

   • Hmmm när vi säger att magisterns brorsdotter (vår dotter) kom till genom ivf kan vi får till svar: jaha (sedan en pinsam tystnad). Sedan tittar dom studerande på henne… Eller så får till svar hur många andra som också har ”provrörsbarn?!?!

    Mer fakta om IVF!!! Sen låter provrörsbarn så fruktansvärt. Ordet borde förbjudas!!!

    Hurra för tvillingarna!! Mer flickor i släkten!! Yippie.

 6. Vi fick frågan om barnen var tvillingar från början…. Visst, de är adopterade, men tror folk att man parar ihop två barn-vilka-som-helst och sedan kallar det för tvillingar? Man upphör aldrig att förvånas. Ännu mer märklg var den lilla tanten på stan som tittade ner i vagnen och frågade ”Är de tvillingar?” ”Jajamensan”, svarade den ömma modern. ”Men det kan det ju inte vara, den ene är ju vaken och den andre sover”. (Jodu, alla tvillingar är helt synkade i sin sömn som alla tvillingföräldrar vet..;))

 7. Eller hur? 😉

  Som sagt, som tvillingfamilj får man höra allt möjligt skumt av okända.
  Eller vad sägs om ”Åh, en flicka och en pojke!!”
  Den ömma modern: ”Nej, det är två pojkar…”
  Tant på stan:*upprört* ”Men han är ju mycket större!!!
  Den ömma modern *ansträngt leende*: ”Det är två pojkar, jag är helt säker!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s