Vi lever!

Två månader tog det. Nu är vi äntligen på banan. Vi har lärt känna tvillingarna, Skolbebisen har vant sig vid det nya familjelivet, tvillingarna har fått rutiner, ja det känns jättebra helt enkelt.

Det där hemska inlägget om vår vardag stämmer till viss del fortfarande, tvillingarna äter med fyra timmars mellanrum, fem timmar på natten, och vi hinner inte göra så mycket annat än att ta hand om barn och hem. Men det är helt ok. De är nästan aldrig ledsna, de somnar själv i sina egna sängar (!) och Skolbebisen är oftast glad och tycker hemskt mycket om sina syrror. Hon har dessutom börjat på förskolan igen vilket hon har längtat efter så på dagarna får vi faktiskt lite tid att ta det lite lugnt och göra saker för oss.  I går gick vi och shoppade och åt lunch i solen i en park, och idag var vi bjudna på lunch hos en bekant.

Eftersom man aldrig ska ropa hej förstår jag ju att bara för att jag skrev att tvillingarna sover så bra och är så nöjda kommer väl det att ändras drastiskt inom kort 🙂

En annan sak; Skolbebisen får ju vara på förskolan bara 30 timmar per vecka sedan tvillingarna kom. 30 timmar är mycket om man jämför med andra kommuner som har 20 eller bara 15 timmar. Jag fattar inte hur de får det att gå ihop. Skolbebisen är på förskolan mellan 9 och 15 och vi hinner ju inte göra nånting på de sex timmarna. Man åker dit och lämnar, kommer hem och sätter sig. Sen vips är det dags för lunch och sen är det bara två timmar kvar tills det är dags att åka och hämta. Hur ska man kunna ge sina nyfödda barn samma uppmärksamhet och kvalitetstid som sitt förstfödda barn om dagen spenderas i transport till och från förskolan? Jag fattar inte varför man skär ned på det, på vår avdelning är det ju inte så att andra barn är där när Skolbebisen är hemma, det är samma antal barn oavsett hur många som är där på deltid. Och jag skulle gärna betala för heltid om det innebar att hon fick vara där mer. Hon älskar ju att vara där.

Annonser

33 thoughts on “Vi lever!

 1. Vad skönt att ni kommit in i rutinerna och det känns mycket bättre! Hoppas det fortsätter så!

  Vad gäller antalet timmar på förskolan så tycker jag ni ska vara mycket nöjda med 30 timmar. Nu är ju ni i speciell situation med tvillingar som tar dubbel så mycket tid och arbete som en nyfödd, eller i alla fall 50% mer. Men annars så väljer man ju ändå själv att skaffa fler barn och då bör man ju ha tid med dem. Jag förstår vad du menar om att ni ju inte har samma tid med de nyfödda som ni en gång hade med Skolbebisen när hon var nyfödd men tvillingarna har ju även ett syskon som ger dem uppmärksamhet (sedan kan Skolbebisen såklart inte göra några riktiga sysslor med dem och hon behöver ju er uppmärksamhet också, det förstår jag). 15 timmar, dvs 3 timmar om dagen, är verkligen för lite, då hinner man verkligen bara gå dit och hem igen, men 6 timmar om dagen är ju lite mer, ja dubbelt så mycket haha 🙂 Min kompis som är förskollärare menar att man egentligen bara har ungefär 3 timmar pedagogisk verksamhet om dagen + social träning i att äta och sova med andra. Övrig tid är egentligen ren barnpassning, och lek också såklart. Så även om Skolbebisen trivs jättebra där så behöver hon nog inte egentligen mer tid där. Sedan skulle hon ju inte må dåligt heller om hon var där mer, det är inte det jag menar.

  Hoppas du inte tar illa upp av min ärliga kommentar! Jag kommer säkert säga likadant när jag själv får barn men tills dess… 😉

  Kram!

  • Nu skrev jag en lång kommentar som bara försvann 😦

   Lite illa upp tar jag. Jag förstår inte vad du menar med att man bör ha tid för sina barn bara för att man har valt att skaffa dem. Vi är två vuxna och har tre barn. Det är ofrånkomligt att ett barn ”blir över” och får vänta på sin tur om t.ex. alla skriker och är ledsna samtidigt. Det är jättejobbigt!

   Alla mina barn är högst välplanerade och önskade (ok, vi planerade inte för tvillingar) men det betyder väl inte att jag inte får tycka att situationen är jobbig? Jag har ständigt dåligt samvete för att jag inte hinner med att se och vara där för mina barn, Skolbebis som tvillingar.

   Skolbebisen älskar sin förskola och är ledsen när hon måste gå hem just som de ska gå ut i lekparken och leka. Väl hemma ska tvillingarna ha mat och hon blir återigen ledsen för att vi inte kan leka med henne just då. Det är inte den pedagogiska verksamheten som är viktig för henne, det är hennes kompisar och att få leka. Självklart vill jag att hon ska vara hemma med oss, men om hon är gladare av att få vara på förskolan en timme till per dag så tycker jag att hon kunde få vara det.

   En annan komplikation med reducerad tid är att när Magistern börjar jobba om två månader måste jag lämna och hämta själv. Då måste jag antingen lämna tvillingarna ensamma utanför förskolan och gå in för att hämta. Eller så måste jag lyfta upp och bära in två sovande bebisar på avdelningen, lägga dem någonstans för att klä på Skolbebisen och sen få hem alla barn.

   När vi hade heltid var Skolbebisen kanske totalt där 35 timmar per vecka, alltså inte så mycket mer än nu. Men då kunde vi själva välja vilka tider som gällde från dag till dag, om vi hade så även nu kunde ju Magistern lämna eller hämta i större utsträckning.

   I vissa kommuner finns det dispens för tvillingföräldrar just pga av det jag beskrivit ovan. Jag kan tycka att det borde gälla överlag.

   • Jag kanske uttrycker mig luddigt i mitt inlägg. Det handlar inte om att jag inte vill ta hand om Skolbebisen, det handlar om att hon mår bra av att få vara på förskolan, det märkte vi inte minst under hennes sommarlov. Som det är nu behöver vi hjälp från hennes förskola att stimulera henne och då räcker inte sex timmar per dag.

   • Du var inte luddig, jag förstår vad du menar. Det var väl snarare jag som uttryckte mig dåligt (märkte det när jag läste om min kommentar i efterhand) och jag har haft dåligt samvete över det hela helgen. Jag menade inte att era barn inte var planerade och efterlängtade eller att ni inte ville ta hand om dem. Min kommentar kom mycket från att jag på sistone hört så många klaga på (sedan måste man givetvis få både klaga och beklaga sig) att de inte får tillräckligt med timmar på förskolan, och då har de rätt till just 30 timmar och inte 15 timmar (som är väldigt lite tycker jag också!). Dessa personer (i min närhet) är t ex arbetslösa eller hemma med bebis (visserligen bara EN bebis). Särskilt de arbetslösa tycker jag ändå borde hinna skriva ansökningar och gå på intervjuer under de sex timmarna och även kanske passa på att njuta av lite extra tid med barnet. Skillnad kanske om man i samband/pga arbetslösheten mår dåligt och kanske behöver stöd av andra skäl (men då finns det även hjälp från andra instanser) men just dessa personer är inte i en sådan situation. Så jag hade lite fått nog och lät väl det gå ut över dig. Sedan ska jag inte ljuga och säga att jag inte tycker att 30 timmar i allmänhet borde räcka bra. Men det är just dessa personer som man ibland (i vissa fall ofta) undrar varför de överhuvudtaget skaffade flera barn. Särskilt när man hör dem säga typ ”jag hade aldrig skaffat nr 2 (eller nr 3) om jag inte visste att jag kunde lämna dem i förskolan x antal timmar!” (och ibland har man hört det tillräckligt många gånger för att känna det inte bara är att de bara säger så eller beklagar sig lite för stunden). Jag tycker i allmänhet att många svenskar ibland tar välfärdstaten och det vi får (eller egentligen betalar skatt för såklart) för givet och klagar på att föräldraledigheten är för kort eller att man borde få full ersättning från föräldraförsäkringen fast man inte jobbat de 250 dagarna osv. – jag vet dock att du verkligen inte är sådan, tvärtom! Sedan är det givetvis så att det är meningen att vi ska räkna med dessa rättigheter eller privilegier eftersom de i mångt och mycket infördes för att folk, särskilt kvinnor, ska arbeta och även att par ska våga skaffa barn, gärna flera, för att säkra både befolkningstillväxten och den ekonomiska tillväxten (fast i slutändan skaffar man ju barn för att man vill ha dem, men det sociala systemet hjälper ju till, det märks ju tydligen om man jämför med de länder där t ex barnomsorg kostar MYCKET, t ex Italien där de följaktligen bara föder ett barn, om ens det).

    Jag tror också att Skolbebisen mår jättebra av förskolan – jag är verkligen en big supporter av förskolan – men jag menade att 30 timmar borde räcka. I allmänhet. Jag förstår att det är lite annorlunda med tvillingar och att det kanske är en bra idé med dispens, under en period i alla fall. Särskilt tills ni kommer in lite mer i rutinerna och tvillingarna blir lite äldre. Eller alternativt att hon kan få vara där lite längre när du ska vara hemma ensam från oktober/november. Jag har också ofta tänkt på det att jag skulle ha svårt att stimulera mina barn och i mångt och mycket räknar med att de kommer att få det från förskolan (och min mamma förskolläraren!). Sedan har jag visserligen tänkt att sex timmar om dagen räcker (när jag är hemma med en bebis) men jag har iofs inte tänkt så mycket på hur det skulle vara om det var tvillingbebisar.

    Jag förstår också att det måste vara jättejobbigt att känna att man inte riktigt räcker till och ha ständigt dåligt samvete 😦 Men försök att inte ha det! Alla mår säkert jättebra fast det är gråt, skrik och kaos ibland! Verkligen tråkigt just att man inte kan få bestämma mer över sina tider, så att hon slipper gå hem just när de ska ut i lekparken eller göra något annat roligt. Om ni fick ha lite mer flexibla tider så skulle kanske också krocken med tvillingarnas mattider lösa sig. Användningen av tiden borde verkligen vara mer flexibel, t ex att om ni ville att Skolbebisen gick 10-16 istället för 9-15, om det passar resten av familjens rutiner bättre (i vanliga fall, om man har sådana arbetstider antar jag att man får det?). Det kan ju liksom inte påverka förskolans dagsplanering så mycket förutom kanske när det är utflykt och man vill ge sig iväg vid kl 9 men då kan man ju anpassa sig den dagen. Eller t ex om ni ville att Skolbebisen var ledig på fredagar men gick lite längre övriga dagar. Och om man bara har rätt till 15 timmar – vilket jag håller med är fullständigt för kort – så borde man få välja om man vill att de går flera timmar tre dagar i veckan eller tre timmar fem dagar i veckan. Jag tycker det snarare låter jobbigare för personalen med alla barn som knappt hinner komma och komma in i aktiviteter och lek innan de ska gå hem igen. Jag har hört att på vissa förskolor så går barnen 8-11 och så får de inte ens äta lunch där. Att äta lunch tillsammans med de andra barnen är ju verkligen en viktig del av förskolans verksamhet tycker jag i alla fall. Förresten, får du inte ta med tvillingvagnen in när du ska lämna och hämta förresten? Hur som helst, vore ju toppen om personalen kunde bistå med förberedelse och påklädning som någon annan skrev. Det borde ju vara fler barn som ska gå hem vid ungefär samma tid och då kunde personalen kanske göra lite lek av det.

    Hoppas det förklarar lite mer hur jag tänker! Ledsen att det blev lite konstigt.

    Kram!
    Anna

    P.S. Med pedagogisk verksamhet menar jag även samspel samt lek eftersom leken ofta är styrd (sedan är det givetvis fri lek också) och det finns ett pedagogisk tänk bakom val av leksaker och material. Så på det sättet är inte bara den aktivt pedagogiska verksamheten pedagogisk utan även det mesta som sker på förskolan (du märker att jag är lite hjärntvättad av alla förskollärare i familjen och vänskapskretsen! 😉 Och så har jag jobbat på förskola själv men det var ett tag sedan.).

   • Tack för jättelångt svar! Jag förstår vad du menar och om jag ständigt hörde sådana kommentar som du gjort på sistone skulle nog jag också reagera som du. Och jag håller med dig i mycket ang. att svenskar ofta tar saker för givet, och kanske inte tänker på hur unikt vårt system är. Ta bara USA som exempel där kvinnan bara får vara hemma från jobbet i sex veckor.

    Jag tror att själva anledningen till att jag bloggade om detta är att jag inte fattar varför man infört syskontid över huvud taget. Vad är anledningen till det? För vem är det till? Det är då inte till för det äldsta barnet. Inte heller för det nyfödda barnet. Och inte för föräldrarna. Är det för att man ska få in fler barn på de för få förskoleplatserna? Men på vår förskola tillkommer inga barn. Som det är nu på just vår avdelning är det endast två av 12 barn som INTE går på syskontid. Och det tillkommer inga andra barn som fyller upp den tid som vinns av att hela 10 barn endast är där sex timmar.

    Mitt svar blir inte lika utförligt som du, men jag hoppas att du fattar vad jag menar.

    Kram!

 2. Vad skönt att ni har landat och att alla är nöjda och glada.

  Det där med förskolan och antalet timmar är faktiskt lite märkligt. Jag förstår inte varför inte alla kommuner har 30 timmar. Men en sak jag undrar och som du skrev om nu är hur mycket man betalar. För min kompis som bor i Uppsala betalar för heltid nu när hon är mammaledig och hennes pojke får bara vara där 15 timmar. Måste man inte betala för heltid i Sthlm när man är mammaledig?

  • Ja, jag skrev ju att jag mycket väl visste att många hade ännu mer. Antar att man i Stockholm ofta har 30 timmar just för att det för många är långa transporter mellan hem och förskola.

 3. Vad kul att ni landat och kan njuta lite av ert håra artbete =)

  Här där vi bor är det 15 timmar som dessutom måste fördelas på 5 dagar för att de inte ska få äta lunch, det tar tydligen resurser… Men vi har valt ett föräldrakoperativ där man får lägga de 15 timmarna hur man vill, bra! Hellre 7 timmar 2 dagar än att fjutta varje dag.

  Jag hoppas iallfall at vi kommer var nöjda med det när (om) vi får en tvåa. Vi överlevde ju när vi var små och då var jag och alla runt oss som var små syskon hemma hela tiden med mamma.

 4. Vad skönt att läget börjat stabilisera sej. 🙂

  Här var det 15-timmars vecka som gällde när jag var mamma-ledig. Men vi hade turen att få 5 timmar 3 dagar i veckan ist. för tvärtom. Det var personalen själva som bestämde att det skulle vara tre dagar. Dom tyckte att 3 timmar var för lite – då hinner ju barnen bara hit och komma in i lek så ska dom hem.
  Jag tyckte fem timmar var jättebra! (dock var det alltid hämtning mitt i Hugos sovtid..)

  Förskolan och pedagogiska aktiviteter i all ära, det är jättebra. Men jag tror barnen också behöver det sociala med sina kamrater. Leken. Dom lär sej otroligt mycket samspel och sociala regler av att leka med andra barn.

  Det var reducerad avgift under mammaledigheten (och samma för arbetslöshet) men man behöll sin heltidsplats ändå.

 5. Skönt att ni verkar ha kommit till ro. Håller med dig helt och hållet. Jag bor också i en del av Stockholm där man får ha syskonet på förskolan 30 timmar per vecka vilket jag är glad för nu när vi väntar tillökning. Jag har dock kompisar som bor i Stockholmsområdet, men i en annan kommun och de har bara 15 timmar per vecka, och det är inte så långt utanför Stockholm. Det gäller kanske att välja rätt del av Stockholm när man flyttar. Jag förstår inte heller varför man inte kan få styra över de 30 (eller 15) timmarna mer, varför måste det vara just 9-15? eller ännu värre 3 timmar per dag för de som har 15 timmar per vecka. Jag har svårt att tro att det spelar roll för förskolepersonalen för de måste väl ända ha bemanning för den tid förskolan är öppen (och det är väl ändå längre än 9-15??)
  Så nu har jag sagt mitt, inte så mycket nytt jämfört med alla andra kommentarer kanske, men svårt att inte uttala sig.

  • Ja, det är konstigt det där. Jag kan förstå att det blir svårt för personalen att lägga upp dagarna om alla kommer och går på olika tider, men lite mer flexibilitet kunde man väl åstadkomma?

 6. Skönt att ni börjat landa!!
  Jag kommer ihåg känslan av att inte räcka till och den uppstyckade dagsrytmen, men man vänjer sig på nåt sätt. Vi hade ”bara” 15 timmar, förlagt på 3 dagar. Det var OK, man vänjer sig som sagt.

  Angående att lämna och håmta själv om två månader – då är ju faktiskt tvillingarna ochså två månader äldre och kommer säkert klara av att vänta tillsammans i sin vagn på att mamma och storasyster ska komma ut till dem 😉
  En tanke är att fråga om personalen skulle kunna tänka sig att påbörja påklädning av storasyster typ fem minuter innan du hämtar! Det har vi gjort på mitt jobb! Då blir både barn och förälder nöjda och glada och barnet har fått en stund med en vuxen och dessutom klätt på sig själv!

  Lycka till och njut av era mirakel!!!

  • Ja, man räcker aldrig till! Har man inte dåligt samvete för det äldsta barnet så har man det för de små. Och tvärtom 😦

   Jag lämnade faktiskt tvillingarna ute häromdagen, det gick bra men det kändes inte speciellt ok. Men vad göra liksom? Vagnen går ju inte ens in genom dörren 🙂

 7. Harligavardags förslag är upprörande! Man ska aldrig, aldrig lämna barn ensamma i vagn – inte i en storstad i alla fall.
  Det blir inte bättre om två månader, tvärtom.
  Ändå är man tvungen som tvillingförälder att bryta regeln. När mina var små bodde vi i ett hus utan hiss. När vi skulle ut, fick jag ta TV1, lämna TV2 ensam, springa i trappan och lägga TV1 i vagnen ensam. Hämta TV2. Lämna båda ensamma och springa en tredje gång om det var nån packning.
  Tänk om packningen hade varit en stojande 2-åring?
  Normala barn ligger/sitter still endast när de inte kan röra sig.

  Alla som hämtat barn på dagis vet att barnet just då inte vill åka hem. Be personalen att hjälpa till? Glöm det, kommer inte att hända. Har du skaffat barn får du står för din kast, är inställningen. Råkade de bli fler barn, får du stå din kast flerfaldigt.

  Felet med bestämt antal timmar på dagis är, att tillämpningen verkar styras av pedanteri. Det är inte barnets eller föräldrarnas eller ens personalens bästa.
  Vad är merkostnaden för samhället om Magistern lämnar och hämtar Skolbebisen? Skickar de hem någon av personalen om ett barn hämtas tidigare?

  • Usch, det måste ha varit riktigt jobbigt att behöva lämna dem så. Vårt dagis ligger inne på en innegård i ett bostadshus så det känns inte helt fruktansvärt att lämna vagnen ute, dessutom finns det fönster så att man kan kolla att de är ok. Men visst skulle man vilja slippa…

   Nä, jag fattar inte heller grejen med reducerad tid- det tillkommer inga barn, det är inga barn som delar på tiden, det går inte hem någon personal… Konstigt!

 8. Vilken debatt det blev, lite kul…

  Om personalen på mitt dagis skulle vägra klä på mitt barn för att underlätta för min familj, för att jag ska få stå mitt kast skulle jag byta förskola. Jag hoppas verkligen att det är ytterst få anställda med den inställningen, usch!

 9. Och när jag fick min tvåa åkte ettan ut från dagis helt och hållet.
  inte en timme fick han vara där när lillasyster var två månader.

   • Så klart, han fick vara hemma med mig och lillasyster. Snällt nog av dagis fick han vara kvar en extra månad för att sluta i anslutning till juluppehållet. Men sen var han hemma.
    Till nästa höst sen hittade vi en deltidsförskola där han var tre timmar tre dagar i veckan. Men så var det för 14 år sen och det var inte kul för honom.

 10. Angående det varför man har reducerad/syskontid är nog att det räknas som en bonus så att säga jämfört med vad som fanns förut. som din gudmor skrev så tror jag inte att man fick ha sitt barn alls på förskolan förut när man hade syskon hemma (eller när man var arbetslös). Men detta har tillkommit för att jag antar att man just vill underlätta för föräldrar och uppmuntra folk att skaffa fler barn än ett. Så de ser det som något som tillkommit snarare än att något tas ifrån en. Men eftersom man om förälder oftast haft sitt barn på förskolan fler timmar och kanske sett olika fördelar med det (både för barnet självt och en själv) så ser föräldern det som ett steg bakåt istället. Men jag tror det är så alltså. Och var det inte så förr också att man förlorade sin dagisplats under föräldraledigheten/arbetslösheten och de faktiskt gav den platsen till ett annat barn och så fick man själv söka på nytt? Men jag är inte säker på om det var så. Får höra med min mamma förskolläraren 🙂

  • Ja, så är kan det säkert vara. Jag gick själv inte på dagis utan hos en dagmamma och vad jag vet så fick jag vara där trots att jag fick en lillasyster efter ett tag.

 11. Hej! Jag skrev till dig tidigare och berättade att vi väntade tvillingar och nu måste jag skriva och berätta att de kom en månad tidigt och redan är två månader gamla. De föddes också i expressfart! Från det att vattnet gick (hade inga föraningar innan) till att båda var ute tog det 78 minuter! Som tur var kom vi in på BB med 30 min till godo till första – det blev en tjej och en kille! De första två månaderna har verkligen varit kaosartade och det är också nu som vi börjat vara ‘tillbaka på banan’…. Vi har även två andra barn; en 6-åring och en 24-månaders som vi försöker hinna med när vi inte gör ungefär samma som det du beskrev under era ‘överlevnadspass’ i tidigare inlägg – puh! Hur man nu ska kunna passa tider är ett mysterium för nu har vår magister börjat jobba igen! Vi har också 30 timmar på dagis efter att ha sökt särskilt för att få utökat tid från de 15 timmar man annars får i vår kommun. Jag håller med dig om dagis och tycker verkligen att man borde kunna få bestämma lite mer själv om tiden på dagis (och fritids) eftersom det ju är samma antal barn där oavsett. Jag hoppas du fortsätter blogga för det är kul att läsa om någon som är i samma sits men jag har verkligen stor förståelse för om du inte fortsätter. /En annan skolfröken

  • Men shit, detta har jag inte läst förrän nu! Grattis- skönt att ni hann in i tid 🙂

   Hur går det för er? Fast du läser väl inte det här nu förstås 🙂

 12. men vilken debatt ni haft om detta.

  Vi hade 15 timmar och det gick alldeles utmärkt. Det blir vad man gör det till..
  kram !!

  • Ja, det rörde upp en hel del:-) blir vad man gör det till? Jo visst, men det det blir kanske inte blir så bra för barnen. Eller vad menar du? Tycker även du att jag är bortskämd?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s